Hoppa till sidans innehåll

Intressant föreläsning om inkludering-integration

14 NOV 2018 21:48
IFK Åmål gästades igår (läs tisdag 13/11) av Patricia Daoud från IFK Trollhättan.
  • Uppdaterad: 14 NOV 2018 21:48

Hon har i flera år varit ansvarig för verksamheten Ung Fritid och arbetat med inkludering i förening och integration av nyanlända i stadsdelarna Kronogården och Lextorp.

Ordföranden Christer Östholm hälsade välkommen och informerade därefter om Svensk idrotts strategi 2025, som då har som mål att vara världens bästa. Några av målen är att det skall vara ett livslångt idrottande och att värdegrunden är vår styrka. Något som kanske överraskade de närvarande var att toppen vad gäller antalet aktiva inträffar redan vid 11 års ålder.

Muna Alshazly, som arbetar med integration inom IFK Åmål, hade sänt ut en enkät till 74 familjer med invandrarbakgrund och fått in 22 svar. Av svaren framgick bl.a. att man i deras kulturer inte är vana att eller behöver hjälpa till vid barnens träningar och matcher m.m. All kommunikation mellan förening och familjer verkar inte heller gå fram och det sätt de flesta föredrar är sms eller mail.

Patricia inledde med en kort presentation av IFK Trollhättan, där hon är anställd. Föreningen har ca 300 aktiva och 10-12 ungdomslag. Man har ett stort upptagningsområde med Kamratgården i Kronogården som bas. Hela 98 % av ungdomarna har invandrarbakgrund. Bristen på föräldraengagemang är betydande och föreningens största utmaning.

Patricia hade mycket och intressant information att förmedla, men det går bara att här ta med en del av det, enl. undertecknad, bästa och viktigaste.

När det gäller metoderna betonade hon särskilt vikten av information, relationer och uppsökande verksamhet, som de arbetar mycket med i IFK Trollhättan.

I en intressant arbetsmodell, som kallas ”Slussen”, får deltagarna, 10-16 år, som är nybörjare prova på fotboll och när tiden är mogen slussas vidare till rätt lag.

”Sporty Friday” är en drop in/ prova-på-verksamhet varannan fredag som lockar många. Syftet är att samverka med andra idrotter och föreningar för att skapa en positiv sysselsättning och även  nyrekrytering till föreningarnas ordinarie verksamhet.

IFK Trollhättan har upprättat ett värdegrundskontrakt som handlar om värdegrunder och respekt på och utanför planen och hur man vill att föreningens spelare och ledare skall representera IFK Trollhättan som förening. Påskriften sker i samband med föräldramöten och det blir inget seriespel utan kontrakt.

Slutligen skall nämnas att man varit med och skapat en mötesplats för kvinnor, där syftet är att stärka kvinnor som lever i ett socialt och ekonomiskt utanförskap. Detta skall skapa förutsättningar som främjar kvinnors självkänsla och genom det även döttrarna. I de kulturer, som dessa kvinnor levt i, är det inte vanligt att kvinnor idrottar. Men det skall betonas att dessa sammankomster är öppna för alla kvinnor, alla nationaliteter.

Nu återstår det att se vad IFK Åmål kan åstadkomma av denna information. Rom byggdes som bekant inte på en dag och i Trollhättan har man hållit på länge och kommit en bit på vägen. Men som det nämndes på mötet. Det gäller att man möts, närmar sig varandra för att det skall leda till en bättre förståelse.

 

Patricia Daoud

 

                                                                                                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                 

 

 

 

Skribent: Göte Larsson
Epost: Adressen Gömd

 

Huvudsponsor:

 

 

IFK-Amal-Hemsida-och-Facebook

ad8923_13945574931168

 

 

20121207-0941

 

20130416-1156

Postadress:
IFK Åmål - Fotboll
Södra Kyrkogårdsgatan 6
66231 Åmål

Kontakt:
Tel: +4653271961
E-post: This is a mailto link

Se all info